13 Nisan 2009 Pazartesi

Halil Bezmen'in koleksiyonu satıldı

Halil Bezmen'in koleksiyonu düzenlenen müzayedeyle satıldı.

Nişantaşı Sofa Otel'deki müzayede, Beyaz Müzayede'nin kurucusu Aziz Karadeniz'in ev sahipliğinde yapıldı.

Karadeniz, müzayedeye başlarken, koleksiyonnu 56'sı resim olmak üzere 250'nin üzerinde eseri içerdiğini söyledi. Koleksiyondaki resim çerçevelerinin altın varaklı yaptırıldığını ifade eden Karadeniz, eserleri Kayışdağı'ndaki depodan Şubat ayında teslim aldıklarını ve kısa sürede bakımlarını yaparak müzayedeye hazırladıklarını anlattı. Karadeniz, müzayedeye 20 kişinin telefonla katıldığını, ayrıca uluslararası katılımcıların yer aldığını söyledi.

Bezmen'in satışa çıkan koleksiyonunda; klasik ve çağdaş resimler, Osmanlı sedefli mobilyalar, gümüş ve tabak koleksiyonları, Çanakkale Toprak Seramik koleksiyonu, önemli imzalara sahip Fransız ve Avusturya Art Deco mobilya, cam ve gümüş objeler, gümüş, porselen ve cam yemek takımları yer aldı.
Müzayedede, Fransız ressam Prosper Louis Vagnier'e ait 1911 tarihli “Cariye” adlı başyapıtın yanı sıra Erol Akyavaş, Zeki Faik İzer, Nejad Melih Devrim, Cihat Burak, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Eşref Üren, Cemal Tollu, Ali Çelebi, Hamit Görele gibi ressamların önemli yapıtlarından oluşan 56 resim satışa sunuldu.

Vagnier'in “Cariye” adlı eseri ile Zeki Faik İzer'in soyut kompozisyonu 230 bin TL'ye alıcı bulurken, Erol Akyavaş'ın tabloları ise 200 ile 300 bin TL arasında satıldı.

Müzayedede “Galle” imzalı eserler arasından bir parfüm şişesi 13 bin TL'den, Jean Puiforcat'ın 1928 tasarımı 80'li yıllarda üretilen Cannes serisi gümüş yemek takımı ise 70 bin TL'ye alıcı buldu.

Bezmen'in İngiliz kanepelerinden biri 11 bin, diğeri ise 4 bin TL'ye satıldı. Müzayededeki eserler arasında, tüm yüzeyleri köpek balığı derisiyle kaplanmış orta masası ve balina derisiyle kaplı iç içe geçen zigon takımı dikkati çekti.

Hiç yorum yok: